Vücudun çeşitli yerlerinde sinir hücrelerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan nodül şeklinde oluşum.
Yumuşak lenslerin kullanıldığı her türlü kırma kusurunun düzeltilmesinde kullanılabilen lenslerdir. Yumuşak lenslerin üretimiyle birlikte bu lenslerin kullanımı azalmıştır. Günümüzde genellikle keratokonus rahatsızlığında kullanılmaktadır. Bu lensler silikon ya da floro-silikon akrilat tabanlı maddelerden üretilirler.
Gözde, özellikle karanlığa adapte olduğu sırada ışığın vurması ile oluşan rahatsızlık ve merkezi görmenin bozulmasıdır.
Göz içi basıncının (göz tansiyonu) göz sinirlerine zarar verecek kadar yükselmesiyle oluşan ve periferal (çevresel) görüş kaybına hatta körlüğe neden olabilen bir durumdur.
Görme keskinliği üç ayrı fonksiyonun birleşiminden oluşmuştur. Bu fonkssiyonlar ışık ayrımı fonksiyonu, uzaysal ayrım fonksiyonu, kesintili ışık ayrım fonksiyonudur.
Klinik uygulamalarda görme keskinliği ölçümü için en sık kullanılan eşel Snellen Eşeli’dir.
Kontrastın en üst düzeyde olması için zemin beyaz, optotipler (simgeler) siyah renklidir. Harflerden veya rakamlardan oluşan değişik tipleri vardır.
Gözün birçok kısmı çeşitli organizmaların saldırısına açıktır ve bakteriler, virüsler ve mantarlar enflamasyonun (iltihap) sebeplerinden birkaçı olarak sıralanabilir.
Göz tembelliği gözde bir bozukluk görülmemesine rağmen görme yetisinin azaldığı bir durumdur. Bu durum ambliyopi olarak da adlandırılır. Azalan görme yeteneği optik görme cihazlarıyla düzeltilemez.
Günün uyanık olunan zamanlarında kullanılan (24 saatten az) ve gözden her çıkarıldığında temizlenip, dezenfekte edilmesi gereken lenslerdir.