Lens Sözlüğü 'a' harfi

Gözün farklı mesafelerde net görüntü elde edebilmek için odaklanması, farklı mesafelere uyum sağlayabilmesi.
Ambliyopi bebeklik ve çocukluk döneminde anormal görsel gelişimden kaynaklanan görme keskinliğinde azalma durumudur. Diğer adı göz tembelliğidir. Gözlerin normal kullanılmasını ve/veya gelişimini engelleyecek durumlarda ortaya çıkmaktadır. Temelinde genetik faktörler de bulunabilmektedir. Bu yüzden ailesinde ambliyopi bulunan çocukların erken yaşlarda göz doktorunca muayene edilmesi önemlidir. Genellikle şaşılık, iki göz arasındaki dioptri farklılığının yüksek olması, katarakt veya görüşü engelleyebilecek ışığın retinaya ulaşmasını engelleyebilecek bozuklukların olması ve iki gözde de yüksek kırma kusuru ambliyopiye neden olmaktadır. Bunların haricinde Ciddi besinsel eksiklikleri olan ve B12 vitamini eksikliği yaşayan bireylerde ambliyopi benzeri belirtiler görülebilir. İyi bir beslenme düzeni ve B vitamini takviyesi ile bu sorunlar tamamen giderilebilir fakat uzun süreli besin eksiklikleri kalıcı merkezi görme kaybına neden olabilmektedir.
Anizometropi iki gözün ışığı kırma gücünün birbirinden farklı olmasıdır. Yani bir göz miyop iken diğerinin hipermetrop olması veya iki gözde dioptri farkının yüksek oluşu anizometropiye neden olmaktadır. İnsan beyni yüksek dioptrili olan gözün gönderdiği görüntüyü yok sayar. Sonuçta, iyi görüntü yollayan gözün görmesi gelişirken, yok sayılan göz tembel olmaya başlar. buna anizometropik ambliyopi adı verilir.
İris (gözün renkli kısmı) ve komşu dokularını içeren ve siliyer cisim de denilen gözün orta kısmında oluşan enflamasyondur (iltihap/yangı). Eğer tedavi edilmezse glokom, katarakt ve retinal ödem oluşmasıyla kalıcı hasara ve görme kaybına neden olabilir. Anterior üveit göze yabancı cisim kaçması veya darbe gibi travmalar nedeniyle de oluşabilir. Ayrıca başka göz problemlerinin komplikasyonu olarak veya romatizma, artrit, kızamıkçık ve kabakulak gibi genel sağlık problemleri ile bağlantılı olarak da ortaya çıkabilir. Çoğu vakada net olarak bir neden bulunamamaktadır. Kırmızı, acıyan, yangılı (iltahaplı) göz, bulanık görüş, ışığa karşı hassasiyet ve küçük göz bebeği anterior üveitin semptomları olarak gösterilebilir.
Katarakt nedeniyle gözde lensin bulunmadığı hastaların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış lenslerdir.
Tam sferik olmayan bu lensler astigmat sınırında olan veya presbiyopi geliştirmekte olan hastalar için kontrast hassasiyetini ve derinlik algısını iyileştirirler. Lensin ışığı kırma gücü lensin ortasından kenarlarına doğru değişmektedir.
Korneanın şeklinin düzgün olmamasından kaynaklanan bir problemdir (futbol topu gibi yuvarlak değil de beyzbol topu gibi oval olması), ve gözde iki odak noktası oluşmasına yol açar. Bu nedenle ışığın gözde iki ayrı noktada odaklanmasına ve bulanık veya bozuk görmeye neden olmaktadır. Astigmatizm torik kontakt lenslerle düzeltilebilir.
Scroll