Kontakt lensler 50 yılı aşkın süredir hayatımızın her anında, kaliteli net bir görüş sağlayarak yaşam konforumuzu yükseltmek için yanımızdalar. Optik gözlüklere oranla çok daha rahat bir kullanıma sahip olan şeffaf lensler, geniş bir görüş açısı ve sınırsız özgürlük sunar.
İçindekiler
Şeffaf Lens Nedir?
Şeffaf kontakt lensler, göz kusurlarını düzeltmek için kullanılan ve doğrudan gözün kornea tabakasına yerleştirilen saydam renksiz lenslerdir. Şeffaf kontakt lensler göz rengini değiştirmezler ve doğal göz renginizi korurlar.
Saydam lensler, gözlükler gibi yağmurlu havalarda görüşü engellemezler, sıcak-soğuk ortam değişiminde buğulanmazlar, yoğun ve hareketli anlarda düşmezler- kaymazlar, doğal görünümümüzde değişiklik yapmazlar.
İlk bakışta sadece birer optik cihaz gibi görünen şeffaf kontakt lensler milyonlarca insanın hayatı üzerinde çok büyük olumlu etkiye sahiptir. Şeffaf lensler, gözlüklerin sadece görsel olumsuzluklarını ortadan kaldırmakla kalmamış, gözlük kullanımının neredeyse imkânsız olduğu uç noktalardaki numaralarda üretilerek insanların hayatlarına normal bir şekilde devam etmelerini sağlamıştır.
Şeffaf Lens İle Saydam Lens Arasında Fark Var Mı?
Şeffaf lens ile saydam lens arasında fark yoktur, iki terim de aynı lens çeşidi için kullanılmaktadır. “Şeffaf lens” günlük hayatta daha yaygın olarak kullanılırken, “saydam lens” daha çok bilimsel alanlarda kullanılır.
Şeffaf lensler gözlük kullanımını ortadan kaldırarak bize kozmetik olarak hizmet etseler de, en büyük amaçları görüş netliğimizi sağlamak ve yaşam kalitemizi yükseltmektir.
Şeffaf Kontakt Lensler Güvenilir Mi?
Şeffaf lensler, bir göz hekimi tarafından reçete edildiği ve hekimin önerdiği kullanım ve bakım talimatlarına uyulduğu sürece güvenlidir. Göz hassas ve narin bir yapıdır, bu nedenle lenslerin hijyeni önemlidir. Lens takarken herhangi bir rahatsızlık, kızarıklık veya göz sulanması yaşarsanız, lensleri çıkarmalı ve semptomlar geçene kadar beklemelisiniz. Semptomlar devam ederse doktorunuzla görüşmelisiniz.
Kontakt Lens İle Şeffaf Lens Arasındaki Fark Nedir?
Kontakt lensler, şeffaf lenslerin yanı sıra, numaralı renkli lensler ve sadece kozmetik amaçlı kullanılan numarasız renkli lensleri de kapsar. Şeffaf lensler ise saydam ve renksizdir.
Şeffaf lenslerin kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz.
- Miyop şeffaf lensler
- Hipermetrop şeffaf lensler
- Toric (Astigmatlı) şeffaf lensler
- Multifocal (Uzak-Yakın) şeffaf lensler
Ayrıca özel durumlarda kullanılmak üzere üretilen Afak şeffaf lensler, Keratokonus için şeffaf lensler, Orthokeratoloji şeffaf lensler gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Şeffaf lensler aynı zamanda ameliyatlardan veya yaralanmalardan sonra takılması için farklı türlerde ve özelliklerde de üretilmektedir.
Şeffaf lenslerin yaşamımızda sağladığı kolaylıkları sıralayacak olursak;
6.1 Konfor ve net görüş:
Yeni nesil Şeffaf kontakt lensler oksijenin korneaya ulaşmasını sağlayarak konforlu, sağlıklı ve benzersiz bir netlikle en iyi kullanım deneyimini yaşatır.
6.2 Estetik avantajlar:
Şeffaf lensler, gözlük kullanımının burun ve kulak çevresinde yarattığı baskı ve izlere neden olmaz. Gözlükler gibi yüz hatlarınızı kapatmaz yüzünüz doğal haliyle görünür.
6.3 Çoklu kullanım:
Birçok kırma kusurunu aynı anda tek bir şeffaf lens ile kolayca giderebilirsiniz. Birden fazla gözlük kullanımını ortadan kaldırdığından ekonomiktir.
6.4 Uzun ve ihtiyaçlara uygun kullanım süreleri:
Günlük şeffaf lensler, 2 haftalık şeffaf lensler, aylık şeffaf lensler, Gece gözde kalabilen şeffaf lensler, yıllık şeffaf lensler gibi çok çeşitli kullanım ve takma ömrüne sahip olarak üretilmektedir.
6.5 Kullanım kolaylığı:
Saydam lensler göz ile tam temas ettiği için her yönden net bir görüş açısı sağlar, görüşünüz çerçevelerle sınırlı değildir.
6.6 Görünebilirlik rengi:
Tamamen saydam lensin lens kabında solüsyon içerisinde görülebilmesi zor, olduğu için üreticiler bu lensleri çok hafif renklendirmekte ve lens kabı içerisinde görülebilir olmasını sağlamaktadır. Buna görülebilirlik rengi (Visibility Tint) adı verilmektedir.
Herkes için mutlaka uygun bir şeffaf lens bulunmaktadır. Görme düzeltmesine ihtiyacınız varsa, göz hekiminizin kontrolünde ihtiyaçlarınıza en uygun şeffaf lensi seçerek estetik kaygılardan uzak, en konforlu ve net görüşle hayatınıza devam edebilirsiniz.