TDK tarafından yapılan anket sonucu ile 2024 Yılının Kelimesi “Kalabalık Yalnızlık”
Oylamaya değer bulunan diğer kelimeleri de aşağıda sizin için sıraladık ve bilgi tazelemek için mini mini açıkladık.
Merhamet
Bir kedi ya da çocuk gördüğünüzde yüzünüzde oluşan istemsiz gülümseme ve hayatlarını iyileştirme çabası olarak tanımlanabilir.
Yabancılaşma
“Benim burada ne işim var?” Dediğiniz her an.
Algoritma
Çözüm yolu, yani bir soruna karşı izlenmesi gereken çare haritası.
Yozlaşma
Konunun bilinçli olarak iyi niyet sınırlarının dışına çıkarılması.
Yapay Zeka
TDK’ya göre yapay zeka; Bir bilgisayarın, bilgisayar kontrolündeki bir robotun veya programlanabilir bir aygıtın insana benzer biçimde algılama, öğrenme, fikir yürütme, karar verme, sorun çözme, iletişim kurma vb. işlevleri sergileyebilme yeteneği olarak tanımlıyor.
Yapay zeka bilgisayarların ya da robotların, insan gibi düşünmesini sağlar. Bazı kurallar ve matematiksel hesaplamalar kullanarak çalışır. Bu kurallar, bilgisayarların ya da robotların ne yapacağını öğrenmesine ve kararlar almasına yardımcı olur. Yapay zeka tıpkı bir oyuncak gibi, hissetmez; sadece öğrendiği şeyleri yapar.
Biz ise bu teknolojinin lens kullanıcılarının hayatına nasıl yansıyabileceğini düşünüyor ve bu konudaki çalışmaları yakından takip ederek, katkı sağlamayı hedefliyoruz.
Dijital Yorgunluk
Dijital ekranlara bakarak çok uzun süre vakit geçirme sonucu oluşan bilişsel yorgunluktur. Dijital yorgunluk aynı zamanda göz yorgunluğuna da neden olabilmektedir.
Ve Kazanan ”Kalabalık Yalnızlık”
1 Milyon katılımcının oylaması ile bu yılın kelimesi seçilen “Kalabalık Yalnızlık” kavramını gelin birlikte irdeleyelim.
Madem bu kavramının seçimini TDK yapmış, ilk olarak onun yaptığı tanımlamayı sizinle paylaşalım.
TDK’ya göre Kalabalık Yalnızlık; Birbirlerinin zıddı gibi duran, teklik ifade eden ‘yalnızlık’ ile çokluk ifade eden ‘kalabalık’ aynı anda var olabilmektedir. Sosyolojik, psikolojik, iletişimsel gerekçelerle açıklanabilen bu durum, bireylerin gündelik yaşamlarında, kurdukları ilişki biçimlerinde kendisini göstermektedir.
Herkes Yalnızsa, Herkes Neden Yalnız?
Dijitalleşme, bireyselleşme, yoğun ben merkezcilik ve en çokta gerçeklerden çok görünen ile uğraşmak. Gerçekten mutlu olmak yerine, mutlu görünmeye odaklanmak.
2018 yılında İngiltere’de “Yalnızlık Bakanlığı” kurulmuş ve 10 milyona yakın insanın yalnızlıkla savaşması ya da yalnızlık ile barışması için destek vermeye çalışmaya başlamıştır.
“Kalabalık Yalnızlık” kavramı da birbiriyle zıt iki kelimenin bir araya gelmesiyle, görünen ve gerçekleşen arasındaki uçurumu temsil ediyor bize kalırsa.
Yalnızlık, hayatın bir döneminde ya da tamamında ruhumuza iyi gelen bir şifa kaynağıdır belki de. Onunla barışık olmamak, ya da barışık olmamıza izin verilmemesi ise “Kalabalık Yalnızlığı” doğuran en önemli faktörlerden birisi.
Çevremiz bizden iyi okullara gitmemizi, iyi bir işe sahip olmamızı, geniş bir çevremizin olmasını bekliyor. Yani bizden mutlu olmamızı istemiyor ya da bizim mutlu olmamızı dilemiyorlar.
Mutlu görünmemizi istiyorlar. Bununda altına yatan temel sorun, modernizmin getirisi olan mutluluğun sahiplik duygusu ile bağdaştırılması.
Toplumun çoğu kesimi tarafından insan mutluluğu ve değeri; aşırı yoğunluk, toplumsal statü, kariyer ve rehberindeki kişi sayısına göre şekilleniyor. Buna kendileri inandığı gibi, bizi de inandırıyorlar. Bize inandırdıkları şey ile de en çok kendilerini yaralıyorlar. Çünkü gerçek hayatta bu değerlerin mutluk ile bağdaşmadığı tecrübe ediliyor.
Çoğu kişi hedeflediği toplumsal statüye ulaşsa da, çevresi kalabalık olsa da kendini mental olarak yalnız hissediyor. Tam da bu nokta da “Kalabalık Yalnız” madalyası boynumuza asılıyor.
Lensmarket Olarak Biz De;Lens kullanıcılarını kendini yalnız hissetmemesi için biz de onlara her zaman yol arkadaşı olmaya çalıştık. Çünkü biliyoruz ki; bir olursak, hep oluruz.
Lensmarket.com Olarak Biz;Ne aynı olmaya ne de farklı olmaya çalıştık,
Hep en iyi hizmeti vermeyi düstur edindik,
20 yılı aşkın sürede binlerle tanıştık,
Hepsi ailemiz oldu,
Biz de lens kullanıcılarının gözdesi
lensmarket.com olduk. 😊
Tıpkı "Kelebek Etkisi" gibi, küçük bir değişiklik büyük sonuçlar doğurabilir. Bunun için önce kendimizden başlayarak, çevremize dokunarak ve adım adım bu halkayı genişleterek ilerleyebiliriz. Belki de hayatı kendimiz olarak, ama kendimizin en iyi versiyonuna ulaşmaya çalışarak yaşamalıyız.
Siz de değişime, gözlerinize hak ettiği değeri vererek başlayabilirsiniz.
Eğer son bir yılda göz muayenesi olmadıysanız, hemen bir randevu alın. Gözlerinizden başlayarak, iyileşme ve değişim yolculuğuna adım atın. Unutmayın, öğrendiklerimizin %80'ini gözlerimiz aracılığıyla ediniriz.
Yeni yazılarda, yeni öğrenimler ve tecrübelerle görüşmek üzere. 2025 yılının kelimesi umarız, daha neşe ve mutluluk barındıran bir kavram olur. Herkese şimdiden iyi seneler.