Lens Blog
Diğer Blog Yazıları
Göz Kuruluğu

Göz Kuruluğu

20.10.2023


Teknolojinin gelişmesi ve hayatımıza daha fazla dahil olması ile birlikte ortalama ekrana bakma süreleri her geçen gün artmakta. Bu durumda dijital göz yorgunluğuna neden olabilmekte ve göz kuruluğu yaratabilmektedir. Net ve rahat bir görüş için gözlerin ideal gözyaşı oranına sahip olması gerekir. Bazı gözler, gözlerini ıslak ve rahat tutacak kadar gözyaşına sahip olmazlar ve göz kuruluğu meydana gelir. Gözyaşımız sayesinde gözlerimiz temiz ve kaygan kalır. Gözün dış katmanı koruyucu bir gözyaşı filmi ile kaplıdır ve bu film yağ, su ve mukus olarak 3 katmandan oluşur.

Göz Kuruluğu Kimlerde Görülür ?

Yeterince gözyaşı olmayan, gözyaşı çabuk kuruyan veya gözyaşı kalitesi düşük olan kişilerde “göz kuruluğu” görülebilir.

Göz Kuruluğu Kimlerde Görülür ?

Göz Kuruluğu Neden Oluşabilir ?

Gözyaşı eksikliği nedeniyle oluşan göz kuruluğu; Gözleri yeterli düzeyde su oluşturmayan kişilerde gözyaşı eksikliği görülebilmektedir.

Buharlaşma nedeni ile oluşan göz kuruluğu; Gözleri yeteri düzeyde su üreten ancak gözyaşlarının çok çabuk buharlaşması ile göz kuruluğu oluşabilmektedir.

Gözyaşı kalitesi düşüklüğü: Bazı kişilerde ise gözyaşı üretim miktarı ideal seviyededir ancak gözyaşı kalitesi düşük olduğu için göz kuruluğu belirtilerini yaşarlar.

Yaşam tarzı ve çevre değişiklikleri yapmak; Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak gibi, düzenli olarak göz kırpmamak da göz kuruluğunun oluşmasını tetikleyebilir.

Yaşa Bağlı olarak oluşan; Genelde 50 yaş ve üzerinde yaşa bağlı olarak göz kuruluğu oluşabilmektedir.

Hastalık, hormonal veya ilaç kullanımından kaynaklı; Göz tansiyonu, göz kapağı iltihabı, şeker hastalığı veya Sjögren Sendromu (bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak oluşan kuru göz ve kuru ağıza neden olan otoimmun) hastalığı nedeniyle göz kuruluğu oluşabilmektedir.

İlave olarak antidepresanlar veya tansiyon gibi düzenli kullanılan bazı ilaçlarda göz kuruluğuna neden olabilmektedir.

Göz Kuruluğu Belirtileri Neler?

  1. Gözlerde yanma ve batma hissi
  2. Işığa karşı yüksek hassasiyet
  3. Bulanık görüş
  4. Kuruluk nedeniyle gözlerde oluşan aşırı sulanma

Kuru Göz Sendromu Yaşayan Kişiler İçin Yaygın Öneriler

  1. Hobi olarak veya mesleki olarak vaktimizin birçoğunu ekran karşısında geçirebiliyoruz. Ekrana bakma esnasında gözler belirli periyotlarla dinlendirmeli ve ekrana bakılan süre boyunca göz kırpma sayısını düşürmemeye özen gösterilmelidir.
  2. Birçok konunun çözümü için olduğu gibi göz kuruluğunun önlenmesi için de bol su tüketimi fayda sağlayabilir.
  3. Saç kurutma makinesi, vantilatör, klima gibi hava üfleyen cihazlar gözlerdeki kuruluğu arttırabilir. Bu cihazlarında kullanımı minimize edilmeye çalışılmalıdır.
  4. Rüzgarın doğrudan göze temas etmesini engellemek için güneş gözlüğü ile rüzgarın etki gücünün düşürülmesi denenebilir.
  5. Yoğun dikkat gerektiren bir işle ilgilendiğinizde örneğin araba kullanmak, kitap okumak gibi mola vererek gözleri dinlendirmek alışkanlık haline getirilmeli.
  6. Göz kuruluğu hissedildiği zaman eğer mola verilme şansı varsa gözler birkaç dakika kapatılarak dinlendirilmeli ve gözyaşınızın buharlaşmasını en aza indirilmeli.
  7. Sigara dumanı da kuru göz belirtilerini tetikleyebilir. Bu nedenle sigara tüketimini azaltmaya özen göstermeli veya eğer pasif içiciyseniz sigara içilen ortamda bulunulmamaya özen gösterilmeli.
  8. Yeteri kadar uyumaya ve gözleri dinlendirmeye özen gösterilmeli.
  9. Çok fazla zaman geçirilen mekânlarda nem oranını korumak için hava nemlendiricisi kullanılabilir.

Göz Kuruluğu ile ilgili olan diğer yazımızı da incelemek için isterseniz tıklayın.

Kontakt Lens Kullanımı ve Göz kuruluğu

Kontakt lens kullanan kişilerde göz kuruluğu görülebilmektedir. Göz doktorunun tavsiyesi ile lens kullanıcıları göz damlası kullanabilir. Lens kullanıcıları göz kuruluğu hissettiği zaman damlanın türüne göre lenslerini çıkararak veya çıkarmadan damlayı kullanabilir. Doktorunun önerdiği süre kadar bekleyip, yeniden lenslerini takabilir. Bu işlem gün içinde ihtiyaç halinde birden çok kez tekrarlanabilir.

Tedbir alınmaz ise;
Kuru göz hastalığı günlük aktivitelerin yapılmasının zorlaşmasına veya daha da ilerlediğinde görme kaybına neden olabilir.

Çözüm olarak ise;
Eğer göz kuruluğu belirtilerinden birini veya birkaçını deneyimlediyseniz göz doktoruna muayene olmalısınız. Göz doktorunuzun tavsiyesi ile www.lensmarket.com/goz-damlasi bulunan göz damlalarından birini kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin tüm hakları saklıdır. İzin alınmadan kopyalanamaz, alıntı yapılamaz.

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

Kalan karakter:

Diğer Blog Yazıları
Kategoriler

Yorum yapmak için lütfen üye girişi yapınız.

Yorumunuz bize ulaştı, teşekkür ederiz.

Değerlendirme sonrası uygun olduğu takdirde yayına alınacaktır.

Token Hatası

Lütfen Sayfayı yenileyip tekrar deneyiniz.

Kalan karakter:

Scroll