Günün her anında net bir görüş, çevremizle sağlıklı bir bağ kurmamızı sağlar. Ancak bazen baktığımız bir nesne flu bir perdeyle örtülmüş gibi görünür ve bu durum günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilir. Sabah uyandığımızda gözlerimizin odaklanmadığını hissettiğimizde net görmenin ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlarız. Peki, bu bulanıklığın arkasında neler yatıyor olabilir? Gelin, bu yaygın ancak önemsenmesi gereken durumu daha yakından inceleyelim.
İçindekiler
Bulanık Görme Nedir?
Bulanık görme, ince ayrıntıları net bir şekilde görememeye yol açan görme keskinliği eksikliğidir. Tek gözü veya her iki gözü birden etkileyebilir. Aniden ortaya çıkabildiği gibi kademeli olarak da ortaya çıkabilir.
Göz; kornea, lens, retina, optik sinir ve net görüş sağlamak için birlikte çalışan diğer yapıları içeren karmaşık ve çok hassas bir organdır. Bulanık görme bu yapılarda bir sorun olduğunun işareti olabilir. Görme netliği ışığı kıran kornea ve lensin şekline, Işık sinyallerinin işlendiği retinanın sağlığına ve görsel bilgiyi beyne ileten optik sinirin işleyişine bağlıdır.
2. Bulanık Görmenin Nedenleri Nelerdir?
Bulanık görmenin en yaygın nedenlerini sizler için sıraladık.
2.1 Bulanık Görmeye Neden Olan Refraktif Hatalar
Refraktif Hatalar yani kırılma hataları, gözün şeklinin ışığın doğrudan gözün arkasına odaklanmasını engellediği ve sonucunda bulanık görme ve diğer semptomlarla sonuçlanan yaygın bir göz rahatsızlığıdır.
Refraktif Hataların Çeşitleri,
2.1.1 Miyopi
Miyop kırma kusuru, uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur. Miyop göz küresi önden arkaya doğru çok uzadığında veya korneanın (gözün berrak ön tabakası) veya merceğin (gözün odaklanmasına yardımcı olan gözün iç kısmı) şekliyle ilgili sorunlar olduğunda ortaya çıkar. Bu sorunlar ışığın retinanın üzerinde değil önünde odaklanmasına neden olur.
Miyop görme kusuru genellikle 6 ila 14 yaşları arasında başlar. Uzmanlar nedenleri konusunda çok emin olmasalar da bu yaşlarda, dışarıda daha fazla zaman geçiren çocukların miyop olma olasılığı daha düşüktür. Miyoplukla ilgili daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
2.1.2 Hipermetropi
Hipermetrop kırma kusuru, yakındaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur. Göz küresi önden arkaya doğru çok kısaldığında veya kornea veya doğal lensin şekliyle ilgili sorunlar olduğunda ortaya çıkar. Bu sorunlar ışığın retinanın üzerinde değil arkasında odaklanmasına neden olur. Hipermetroplukla ilgili daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
2.1.3 Astigmat
Astigmat kırma kusuru, uzaktaki ve yakındaki nesnelerin bulanık veya çarpık görünmesine neden olabilir. Kornea veya lensin normalden farklı bir şekle sahip olması ve ışığın göze girerken farklı şekilde bükülmesine neden olması durumunda ortaya çıkar. Astigmat ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Astigmatlı kişilerde, genellikle miyopluk veya hipermetropluk gibi başka bir refraktif hata da görülür.
2.2 Bulanık Görmeye Neden Olan Dış Faktörler
2.2.1 Göz Yorgunluğu
Uzun süreli ekran kullanımı veya zayıf aydınlatma geçici bulanıklığa yol açabilir.
2.2.2 Kuru Göz Sendromu
Bulanık görmenin bir diğer yaygın nedeni kuru gözlerdir . Göz kırptığınızda görüşünüz düzeliyorsa kuru gözleriniz olabilir. Kuru göz sendromu, kaşıntı, kızarıklık ve ağrıya da neden olabilir. Tedavi, genellikle yapay gözyaşlarının kullanımını içerecektir.
2.2.3 Kornea Aşınmaları
Korneada oluşan küçük çiziklerdir. Yaygın nedenler arasında tırnağın gözü çizmesi, göze kum kaçması, sert bir şekilde göz ovuşturulması sayılabilir. Korneadaki çizikler geçici olarak görüşü bulanıklaştırabilir ve bozabilir.
3. Bulanık Görmeye Neden Olan Göz Hastalıkları
3.1 Katarakt
Gözün içinde doğal bir merceğimiz vardır. Mercek, görmemize yardımcı olmak için göze gelen ışık ışınlarını kırar. Katarakt, gözün doğal merceğinin bulanıklaşmasıdır. Mercekteki proteinler parçalanır ve nesnelerin bulanık, puslu veya daha az renkli görünmesine neden olur.
3.2 Glokom
Glokom, göz küresinin içinde basınç birikmesine neden olan ve gözünüzün arkasındaki hassas, kritik bölgelere zarar verebilen bir göz hastalığıdır. Genellikle gözün ön kısmında sıvı biriktiğinde meydana gelir. Bu ekstra sıvı gözünüzdeki basıncı artırarak optik sinire zarar verir.
3.3 Maküler Dejenerasyon
Makula dejenerasyon, merkezi görüşü bulanıklaştırabilen bir göz hastalığıdır. Yaşlanmanın makulaya yani gözün keskin, düz ileri görüşü kontrol eden kısmına zarar vermesiyle oluşur. Makula, retinanın (gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku) bir parçasıdır.
3.4 Diyabetik Retinopati
Uzun süreli yüksek kan şekeri seviyelerine bağlı retina hasarı.
4. Bulanık Görmeye Neden Olan Enfeksiyonlar ve Enflamasyon
4.1 Konjonktivit (Pembe Göz)
Genellikle akıntı ve kızarıklığın eşlik ettiği konjonktiva iltihabı.
Konjonktivit, göz kapağı ve göz küresini kaplayan şeffaf zarın iltihaplanmasıdır. Bu zara konjonktiva denir. Konjonktivadaki küçük kan damarları şişip tahriş olduğunda daha görünür hale gelirler. Bu, göz beyazlarının kırmızımsı veya pembe görünmesine neden olur. Bu nedenle Pembe göz, -olarak da adlandırılır. Pembe göz çoğunlukla viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Ayrıca bakteriyel bir enfeksiyon, alerjik reaksiyon veya bebeklerde tam olarak açılmamış bir gözyaşı kanalından da kaynaklanabilir.
4.2 Keratit
Kornea ülseri olarak da bilinen keratit, gözün ön tarafında bulunan ve iris ile göz bebeğini kaplayan şeffaf, kubbe şeklindeki pencere olan korneanın iltihaplanmasıdır. Keratit enfeksiyonlardan kaynaklanabildiği gibi, bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerden de kaynaklanabilir. Bulanık görüş belirtileri arasındadır.
4.3 Üveit
Üveit, göz dokusunun üvea olarak bilinen orta tabakasını etkileyen ve gözün içinde iltihaplanmaya neden olan bir göz iltihabı türüdür. Dört üveit kategorisi vardır: ön, ara, arka ve panüveit.
5. Bulanık Görmeye Neden Olan Sistemik Sağlık Koşulları
5.1 Diyabet
Yüksek kan şekeri göz merceğinin şişmesine neden olur ve bu da görme yeteneğini değiştirir. Bu tür bulanık görüşü düzeltmek için kan şekerini hedef aralığına geri getirmek gerekir.
5.2 Hipertansiyon
Yüksek kan basıncı retinal kan damarlarına zarar verebilir (hipertansif retinopati).
Bulanık görme yorgun olmanızdan kaynaklanabilir veya başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Tedavi nedene bağlıdır.
Bulanık görme, kolayca düzeltilebilen kırma kusurlarından, tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi durumlara kadar çeşitli nedenleri olan yaygın bir semptomdur. Nedenlerini anlamak ve zamanında göz hekimine başvurmak görüşünüzü ve genel göz sağlığınızı koruyabilir.